Konferens i Armenien 6-7 oktober 2022

Inom ramen för Östersjöfreds utvidgade samarbete i projektet EUSBSR Forum Gender Equality and Growth, där det Östliga partnerskapet ingår, genomfördes en tvådagars konferens i Armenien 6-7 oktober 2022. Värd i Armenien var AUA, American University of Armenia, som ligger i Jerevan.

Partners från Sverige, Polen och Armenien fanns på plats och kollegor från Georgien var med via länk. Temat för konferensen var det utvidgade och fördjupade samarbetet i Equastream som syftar till utprövande av metoder för ökad jämställdhet på universitet.

American University of Armenia, AUA, ligger uppe på en kulle med utsikt över Jerevan.

.

Ordförande för AUA är Karin Markides från Sverige som hälsade välkommen och berättade utförligt om universitetets strategiska vision och arbete för ökad jämställdhet.

.

Sveriges ambassadör i Armenien, Patrik Svensson, höll ett anförande utifrån de viktigaste punkterna i den svenska feministiska utrikespolitiken och framhöll betydelsen av civila samhällets organisationer.

.

Våra kollegor från universitetet i Stettin, Luleå tekniska universitet och AUA förbereder presentationer.

.

Presentation av hur kvinnor och män finns representerade i olika steg i den akademiska karriären vid universitet i Stettin.

.

Presentation på länk från Georgien, Georgian Institute of Public Affairs.

.

Konferensen hade ett tight schema, men en traditionell armenisk middag fanns det tid för. Här pustar den svenska projektledaren Eugenia Segerstedt från LTU ut tillsammans med Svenska Institutets representant Markus Boman.

.

Ett måste att besöka är Kaskaden, en av Jerevans stoltheter. Det är en gigantisk terrasserad trappa med konstverk och fontäner  på alla avsatser och en fantastisk utsikt över staden och berget Ararat. Inuti trappan finns konstmuseet Cafesjians. För den som inte orkar gå uppför alla trappor på utsidan finns på insidan rulltrappor  från avsats till avsats där en mängd konstverk presenteras.

.